Cryptovaluta

Hier vind je het overzicht van enkele van de populairste, belangrijkste of meest veelbelovende cryptocurrencies. Er zijn honderen cryptovaluta en het is onmogelijk om elke altcoin hier op te nemen. Toch breiden wij dit overzicht van altcoins wekelijks uit. Kom dus vooral nog eens terug om te zien welke nieuwe cryptocurrency er binnenkort weer is toegevoegd!

Hoeveel altcoins zijn er?

Het aantal altcoins in omloop groeit in een heel rap tempo:

Maart 2018: 1556 Altcoins in totaal

December 2017: 1368 Altcoins in totaal

October 2017: 1194 Altcoins in totaal

Zoals je kunt zien komen er iedere dag nieuwe altcoins bij. Niet elke van deze altcoins is echter je investering waard. Sommige dienen alleen het doel om de makers zo snel mogelijk rijk te maken. Zij houden dan bijvoorbeeld zelf 50% van de totale vooraad cryptomunten en verkopen die zo snel mogelijk als de prijs een beetje is gestegen. Of ze daarna nog een aansporing hebben op het project te blijven ontwikkelen, is maar zeer de vraag. Wees daarom altijd voorzichtig met welke altcoins je koopt en doe zelf goed onderzoek.

Hoe kies ik een goede Altcoin?

Je stelt jezelf misschien de vraag: Hoe bepaal ik wat een goede altcoin is? Simpel antwoord: Doe onderzoek. Ga nooit uitsluitend af op wat andere mensen zeggen. Hou er altijd rekening mee dat er belangen kunnen zitten achter de informatie die je voorgeschoteld krijgt van derden. Ga naar de bron en vind de website van de desbetreffende munt. Hebben ze een whitepaper? Dan is het een erg goed idee dat je die eens leest. Als er geen whitepaper is, ben je niet aan het investeren maar aan het speculeren als je dan toch de cryptovaluta koop. Uiteraard behandelen wij op deze website alleen cryptovaluta die de proef van onze scepsis hebben doorstaan. Lees jezelf in en doorstaan ze ook jouw kritisch oog?

Probeer informatie te winnen vanuit zoveel mogelijk verschillende bronnen en weeg die tegen elkaar af. Is er consensus over iets of spreken ze elkaar tegen? Hoe evalueer het zelf? Factoren bij het bepalen van welke altcoins je geld waard zijn, zijn onder andere:

1. Oprichter

Wie heeft de altcoin opgericht? Is het een bekend/autoritatief figuur in de cryptospace?

2. Team achter de cryptocurrency

Is er een actief team van ontwikkelaars dat full time de code verbetert en verfijnt? Een indicatie van een slechte altcoin is als het team alleen maar uit marketeers bestaat. Zij doen dan hun best om met mooie plaatjes en gladde praatjes de coin aan de man te brengen, terwijl er geen moeite in wordt gestoken om het product te verbeteren.

3. Heeft de digitale munt wel nut?

Sommige altcoins zijn eigenlijk niets meer dan een exacte kopie van een reds bestaande munt. je zou je moeten afvragen wat de USP’s (unique Selling Points) van de cryptovaluta zijn voordat je je geld erin steekt.

Andere altcoins daarentegen vervullen weldegelijk een unieke rol in de cryptospace. Er zijn bijvoorbeeld munten die bedoeld zijn om het betaalmiddel tussen machines te worden; om gemakkelijk advertenties online in te kopen en te verkopen, of om de currency te worden van het uitwisselen van computerkracht voor bijvoorbeeld wetenschappelijke data analyse. Dit soort munten hebben eerder de potentie om te verdubbelen in waarde dan de zoveelste kopie van een bestaande cryptomunt.

4. Is het project niet te ambitieus?

Het is verstandig om jezelf de vraag te stellen hoeveel geduld je eigenlijk echt hebt. Sommige altcoins hebben misschien wel een goed idee, maar hoe lang heeft het team nodig om het idee ook daadwerkelijk uit te voeren? En als het idee is uitgewerkt, is de kans dan groot dat de echte wereld uiteindelijk gebruik gaat maken van de munt? Dat is natuurlijk wel zo belangrijk! 

5. Hoeveel munten zijn er in omloop?

Sommige mensen willen graag altcoins kopen die een paar cent per stuk zijn. Logisch, want dan kun je er heel veel kopen. Vaak vergeten zij echter om ook te kijken naar hoeveel munten er in totaal zijn. Een munt kan nog zo goedkoop zijn, als er milioenen van in omloop zijn, zal het automatisch ook langer duren voordat de munt in waarde verdubbelt.  Kijk dus ook naar de marketcap. Dat is de prijs van de munt maal het aanbod munten in circulatie.

Diversifeer je crypto portfolio

Het is verstandig om niet op 1 cryptografisch paard te wedden. Veel altcoins zullen nooit hun belofte waarmaken. Als je dan al je geld in die munt hebt gestoken, kom je van een koude kermis thuis. Het is daarom verstandig om een goed gedeelte van je portfolio in de top 10 munten te stoppen, een kleiner gedeelte in de top 50 munten en daarnaast nog wat ‘durfkapitaal’ te alloceren in projecten die nog helemaal niet zo bekend zijn, maar waarvan je zelf vindt dat ze een enorme potentie hebben.