Bitcoin kopen

Online Bitcoins kopen - veilig en snel bij een Nederlandse dealer

Bitcoin (BTC) is de meest bekende cryptocurrency. Het wordt ook wel ‘Digitaal goud’ genoemd. In 2013 kon je nog een Bitcoin voor 100 euro kopen. In 2016 lag de prijs rond de 500 euro en eind 2017 bereikte Bitcoin een recordhoogte van 16727 euro. In februari corrigeerde de prijs van Bitcoin naar 5536 euro en sindsdien krabbelt de munt weer omhoog. Bitcoins kopen brengt dus risico’s met zich mee, maar je kunt er ook veel aan verdienen als je op een gunstig moment Bitcoins koopt.

In zekere zin is de Bitcoin is het vlaggenschip dat de andere cryptovaluta aanvoert. Andere munten worden namelijk vaak met Bitcoins gekocht. Gaat de prijs van de Bitcoin omhoog, dan zie je dat de prijs van de andere munten in de regel volgen. De vraag die investeerders zich kunnen stellen is: zal Bitcoin en de blockchain technologie simpelweg verdwijnen, of is de kans groter dat deze innoverende technologie de wereld gaat veranderen?

 

Waar kan ik Bitcoin online kopen?

Als de prijs van Bitcoins je afschrikt, bedenk dan dat je geen hele bitcoin hoeft te kopen. De munt is opdeelbaar in kleine stukjes, dus je kunt ook voor 500, 100, of 25 euro aan bitcoins kopen. Als Nederlander is het fijn om te weten met wie je zaken doet. Gelukkig zijn er veel Nederlandse partijen die al veel ervaring hebben met het verkopen van Bitcoins. Denk daarbij aan Bitonic of aan Litebit. Ook internationaal zijn er veel verkooppunten van crypto valuta die een lange geschiedenis hebben opgebouwd van betrouwbare transacties.

 

Nederlandse verkooppunten:

Litebit is een Nederlands bedrijf dat een zeer ruim aanbod van verschillende cryptocurrencies heeft waaronder Bitcoin. Je kunt de aangeschafte munten naar je eigen wallet versturen, of de wallet van Litebit zelf gebruiken. Litebit is gevestigd in Rotterdam/Zoetermeer.
Bitvavo is een handige website waar je gemakkelijk Bitcoins kunt kopen en ook online kunt bewaren. Uitstekend voor beginners en ondersteunt iDeal.
Ook Bitcoinmeester is een beginnersvriendelijk platform waar je een heleboel cryptocurrencies kunt kopen. Behalve Bitcoins kun je er bijvoorbeeld ook IOTA kopen.
Een van de oudste Nederlandse Bitcoin brokers, zo niet de oudste. Bitonic heeft een goede tracrecord en vrijwel altijd Bitcoins te koop. Je hebt een externe wallet nodig om bij Bitonic je Bitcoins te kopen, want ze hebben geen on-site wallet.

Buitenlandse verkooppunten:

Binance is een exchange met een van de meest uitgebreide aangeboden cryptovaluta. Koop je Bitcoins bij Binance.
Coinbase is heel populair in Amerika. Een gebruikersvriendelijk platform dat o.a. Bitcoin, Litecoin en Ethereum ondersteunt. Je kunt via Coinbase ook Bitcoin versturen per e-mail.

Wat is Bitcoin (BTC)?

Bitcoin is een digitale valuta – de eerste ooit. Met Bitcoins kun je geld over de hele wereld verzenden, via de blockchain technologie. Vanaf het begin van haar bestaan is de Bitcoin met schokken en stoten alleen maar in waarde toegenomen. Daarom zien veel mensen de digitale munt ook als een investering. Zij kopen de munt, niet om er betalingen mee te doen, maar om deze voor langere tijd vast te houden in de hoop dat deze alleen maar meer waard wordt.

Bekijk eens deze video voor een korte introductie. Onder de video kun je nog meer informatie vinden.

Oorspronkelijk is de Bitcoin bedacht/gemaakt door de mysterieuze Satoshi Nakamoto, waarschijnlijk een collectief van personen/programmeurs. Het ideaal was dat je iedereen ter wereld snel en veilig geld kon sturen zonder tussenkomst van een bank of overheid. Ondanks dat overheden steeds meer interesse vertonen in het reguleren van de Bitcoin en andere cryptocurrencies, blijft de technologie in haar wezen een snel en veilig systeem om online waarde op te slaan en geld naar anderen te versturen. Velen hebben het geprobeerd, maar het netwerk is tot op heden nog nooit gehackt. Dit komt door haar gedecentraliseerde aard.

Bitcoin is:

  • Gedecentraliseerd
  • Schaars
  • Redelijk anoniem
  • Onveranderbaar
  • Opdeelbaar

Bitcoin is gedecentraliseerd

Dat Bitcoin gedecentraliseerd is, betekent dat er geen instelling zoals een bank het laatste woord heeft over of een transactie plaats mag vinden of niet. De blockchain technologie waarop Bitcoin is gebouwd, wordt in stand gehouden door duizenden verschillende computers van over de hele wereld. In deze blockchain wordt de hele geschiedenis vastgelegd van alle transacties die ooit in het netwerk hebben plaatsgevonden. Elke computer in het netwerk heeft een kopie van deze geschiedenis op haar harde schijf staan. Wanneer je zelf bitcoins verstuurt naar iemand anders, zal deze transactie dus ook worden opgeslagen in de blockchain en in het ‘grote boek van de geschiedenis van Bitcoin’. Nadat de transactie door het netwerk van computers is goedgekeurd, kan deze nooit meer worden teruggedraaid. Omdat de transactie op al deze verschillende computers wordt opgeslagen, kost het veel stroom om een transactie te doen plaatsvinden. Daar zijn ook kosten aan verboden. Daarom zijn er wereldwijd ook veel programmeurs bezig met het maken van oplossingen om de technologie efficiënter te maken. Veel zogenaamde altcoins (alternatieve munten) proberen dit probleem (vaak met succes) op te lossen.

Bitcoin is onveranderbaar

Zodra je transactie is voltooid, maakt deze deel uit van een ‘block’. Een block heeft de grote van 1 megabyte. Nadat een block met transacties is voltooid, wordt er aan een nieuw block gewerkt, waarin weer nieuwe transacties kunnen worden opgeslagen. Elke tien minuten wordt aan een nieuw block begonnen, en dus ruimte voor nieuwe transacties gemaakt.

Een block slaat de status op van waar de Bitcoins zich bevinden. Een succesvolle transactie kan dus alleen plaatsvinden wanneer er Bitcoins worden verstuurd vanaf een adres waar al Bitcoins op staan. Zo worden ‘dubbele transacties’ voorkomen. Waar alle Bitcoins zich bevinden, staat opgeslagen in de rij van alle blocks. Dat is de ‘chain’ van de blockchain: de set van alle transacties die hebben plaatsgevonden, geclusterd in blocks van 1 gigabyte.

Eens in de zoveel tijd worden er verbeteringen aan het netwerk voorgesteld. Dit is een zogenaamde ‘fork’ of vertakking. Vanaf dat moment zijn er twee blockchains, die ieder de blockchain van voor de update gebruiken als beginpunt. Je kunt zelf kiezen of je mee wilt doen aan de nieuwe technologie, of dat je je cryptomunten op het reeds bestaande netwerk houdt. Welke het meest populair wordt, wordt democratisch bepaald. Het hangt geheel af van welk netwerk het meeste gebruikt gaat worden.

Bitcoins zijn schaars en worden alleen maar schaarser

Bitcoins worden ‘gemind’, of in het Nederlands ‘gedolven’. Dat houdt in dat je een Bitcoin kunt verkrijgen door je computer ingewikkelde mathematische puzzels te laten oplossen. Een beetje zoals het aanleggen van mijnschachten in de hoop om goud te vinden. Op dit moment van er ongeveer 17 miljoen bitcoins gemind.

Satoshi Nakamoto (Weet je wel? De ‘Founding Father’ van de Bitcoin) heeft het limiet gesteld op 21,000,000 Bitcoins. Dat betekent dat er nooit meer Bitcoins kunnen worden gemind dan 21 miljoen. We hebben er dus nog maar grofweg 4 miljoen te gaan voordat de laatste Bitcoin is gemind. Om het weer naar de vergelijking met goud te trekken – op dat moment bevindt zich geen goud meer in de aardkorst. Als je dat goud of die Bitcoins dan wilt bezitten, kun je het dus alleen nog maar van iemand moeten kopen die ze al in zijn bezit heeft.

De anonimiteit van transacties

In principe kun je Bitcoins geheel anoniem versturen. Het enige dat je nodig hebt is namelijk een cryptografisch adres, waaraan niemand kan zien wat je naam is. Wel is het zo dat alle transacties worden opgeslagen in de blockchain en deze zijn voor iedereen inzichtelijk. De technologie is dus 100% transparant. Omdat je je tegenwoordig bij de verschillende verkooppunten moet legitimeren, is er niet heel veel meer van die anonimiteit over. Elke transactie die je verricht is namelijk natrekbaar. Toch is het niet zo dat dit betekent dat je hele uitgave patroon op straat ligt. Iemand zou eerst precies je Bitcoinadres moeten weten voordat hij kan zien waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Ook kun je heel veel verschillende adressen gebruiken, waardoor het lastiger wordt om te achterhalen hoe de digitale geldstromen precies lopen en van wie ze zijn.

De Bitcoin is opdeelbaar (in Satoshi’s)

Het is onwaarschijnlijk dat je iets koopt dat precies de huidige waarde van een Bitcoin heeft. Hoe vaak schaf je nu iets aan van duizenden euro’s? Het is daarom niet gek dat je ook kleinere delen van de Bitcoin kunt verhandelen.

0,01 Bitcoin zou je een ‘Bitcoin cent’ kunnen noemen. Zo wordt er echter nooit over de opgedeelde Bitcoins gesproken. Men spreekt liever van Satoshi’s. 1 Satoshi is 0.00000001 BTC. Dit is de kleinste waarde waarin de Bitcoin kan worden opgedeeld. De Bitcoin heeft dus acht cijfers achter de komma. Zo is het mogelijk om ook met een Bitcoin die heel veel waard is, deel te blijven nemen aan het kleine economische verkeer.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Bitcoin
Author Rating
41star1star1star1stargray