Cardano kopen (ADA)

Veilig online Cardano kopen bij een Nederlandse Verkoper

Cardano, ook wel liefkozend de ´Ethereum-killer´ genoemd, is een platform waarop de cryptocurrency ADA leeft en transacties ondergaat. Zoals we vaker op deze website schrijven, is er een onderscheidt tussen generatie één-, twee- en drie blockchaintechnologieën. Waar Ethereum een generatie twee blockchain is, is Cardano een generatie drie blockchain.

Cardano is gemaakt door de mede-oprichter en voormalig CEO van Ethereum, Charles Hoskinson; en heeft de bedoeling om structurele problemen van Ethereum te omzeilen. Omdat het zijn munt ADA pas enig tijd na Ethereum heeft gelanceerd, heeft Cardano ruim de tijd gehad om deze verbeteringen op het Ethereum protocol door te voeren. Een voorbeeld hiervan is dat er veel meer Cardano in omloop zijn dan dat er Ethereum is. Ook is privacy beter gewaarborgd bij Cardano en kan de code makkelijker worden geüpdate dan bij Ethereum. Het is open source en wil daarom de schaalbaarheid van haar platform realiseren zonder de technologie te patenteren. Dit heeft de munt in korte tijd mateloos populair gemaakt. Ethereum heeft er in Cardano dus duidelijk een sterke concurrent bij, net als overigens EOS en NEO.

Cardano is een cryptocurrency van wetenschappers. Het maakt gebruik van een uitgebreid netwerk van wetenschappers en researchers die de protocollen van Cardano testen en auditen. Door de wetenschappelijke insteek van het project, hebben heel veel mensen vertrouwen in het functioneren en hack-proof zijn van het Cardano platform.

Waar kan ik Cardano online kopen?

Cardano is in Nederland het makkelijkste te koop bij Bitvavo (Lees ook: Bitvavo Review). Deze Nederlandse cryptocurrency verkoper hanteert lage tarieven en een eenvoudige manier om een account aan te maken. Betalen kan gewoon met iDeal, en binnen enkele minuten heb je je euroś omgezet in keiharde Cardano (ADA).

Als je echt de allerbeste prijs wilt voor Cardano, kun je het beste naar een internationale exchange gaan. Binance (lees ook: Binance handleiding) is hiervoor de exchange naar keuze van de meeste mensen – het heeft wereldwijd het grootste aantal gebruikers. Nadeel is wel dat je eerst Bitcoin over moet maken naar Binance voordat je Cardano kunt kopen. Direct vanuit euro’s naar Cardano kan hier dus niet.

Om Bitcoins te kopen om om te ruilen voor Cardano, kun je het beste een account aanmaken bij Coinbase of Bitonic. Op beide platforms kun je met euro’s veilig Bitcoin kopen.

Nederlandse verkooppunten:

Cardano kun je gemakkelijk kopen bij een aantal Nederlanderse cryptocurrency verkooppunten. Onze favorieten hiervoor zijn Bitvavo en Litebit, omdat ze redelijk lage tarieven hanteren. Maar elke broker heeft zo zijn eigen voordelen, dus neem ze even door:

Bij het Amsterdamse bedrijf Bitvavo kun je gemakkelijk met iDeal binnen enkele minuten Cardano kopen. Bitvavo hanteert zeer acceptabele tarieven vergelijken met andere brokers. Lees onze Bitvavo review, of druk hier op ‘Bezoek Bitvavo’ om er direct een account aan te maken en je eerste Cardano te kopen. De ticker (afkorting) van Cardano is ADA.
Litebit is simpel in gebruik: geef het adres op waarnaartoe je je Cardano wilt verzenden, en handel de transactie gemakkelijk af met iDeal. Litebit is een Nederlands bedrijf, maar is al actief in (en heeft het vertrouwen van veel gebruikers uit) veel Europese landen.
Ook bij het nederlandse bedrijf BitcoinMeester kun je met gemak Cardano (ADA) kopen. Bitcoin Meester hanteert iets hogere fees van bijvoorbeeld Bitvavo, maar ook dit platform is zeer gebruiksvriendelijk en een prima manier om je eerste Cardano te bemachtigen.

Buitenlandse brokers met online wallets

Bij Binance krijg je de beste prijs voor Cardano. Het is namelijk een internationale exchange die zeer veel munten aanbiedt tegen de huidige koers. Cardano wordt dus net zoals veel andere cryptovaluta verhandeld op Binance. Een nadeel is wel dat iDeal hier niet werkt. Je zult dus eerst wat Bitcoin moeten kopen en versturen naar je Binance account, voordat je die tegen Cardano kunt inruilen.

Wat is Cardano

De naam ´Cardano´ komt van de zestiende eeuwse Italiaanse wiskundige Gerolamo Cardano, die zich onder andere bezig hield met complex rekenen en kansberekeningen. Het is een open-source blockchain technologie vergelijkbaar met Ethereum, NEO en EOS, waarop smart contracts kunnen draaien en die gemaakt is om schaalbaarder te zijn dan Ethereum.

 

Toepassingen

Een van de toepassingen van Cardano, behalve het uitwisselen van waarde, is het democratisch proces. Veel mensen in de cryptocurrency wereld dromen van de mogelijke toepassingen van Blockchain voor democratieën. Om de blockchain zou doormiddel van SMart contracts mogelijk worden gemaakt democratische besluitvorming te faciliteren.

Cardano is goed op weg om deze droom werkelijkheid te maken. Cardano begint bij democratische besluitvorming op haar eigen netwerk. Houders van tokens kunnen voorstellen tot verandering van het Cardano protocol aannemen of wegstemmen. Een duidelijk nadeel hiervan is eentje die zich in elke democratie manifesteert: stemgerechtigden hoeven geen expert te zijn op het (blockchain) onderwerp. Een duidelijk voordeel is daarentegen dat hard forks waarschijnlijk niet zullen plaatsvinden. De updates (soft forks) zullen namelijk volstaan omdat de meerderheid zich er al achter heeft geschaart.

Het multi-layer protocol van Cardano is geschikt om verschillende technologieën te laten draaien. Denk hierbij aan toepassingen binnen de ziektezorg sector, de luchtvaart, verzekeringen, andere takken van transport en overheden. Er wordt veel werk gestoken in de technologie zo rigide en solide te maken dat het letterlijk betrouwbaar genoeg is om levens ervan af te laten hangen.

Technologie van Cardano

Cardano is een gedecentraliseerd open-source blockchain technologie die werkt aan de ontwikkeling van een smart contract protocol. Efficiëntie staat centraal bij de wetenschappers die zich aan het Cardano project toewijden.

De technologie achter Cardano stelt programmeurs in staat om gedecentraliseerde apps (DApps) te bouwen op het platform. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een gedecentraliseerd Facebook. Niet langer heeft een centrale partij al jouw sociale data in handen, maar is de data geanonimiseerd gedistribueerd over de hele wereld.  

Proof of Stake

Cardano werkt met een Proof of Stake (PoS) protocol genaamd Ouroboros (Haskell). Proof of Stake onderscheidt zich van Proof of Work (PoW) – waarmee bijvoorbeeld Bitcoin werkt – op drie manieren: het is duurzamer omdat er minder rekenkracht wordt verspild, en je kunt dividend uitgekeerd krijgen voor alleen maar het bezitten van Cardano. Dit maakt de munt ADA interessant om voor langere tijd vast te houden: je krijgt meer ADA naarmate de tijd vordert, ongeacht van of de koers stijgt of daalt. Tot slot is er nog een derde niet onbelangrijk onderscheidt: een Proof of Stake netwerk is veel veiliger dan een Proof of Work netwerk, omdat het vele malen makkelijker is om 51% van de totale computing power van een netwerk te bezitten, dan 51% van alle Cardano in omloop.

Smart contracts

 

Smart contracts zijn stukjes code die de voorwaarden opslaan waaraan een transactie is gehouden. De code kan zichzelf autonoom uitvoeren op het moment dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Smart Contracts zijn een heel belangrijk element voor de transitie naar een smart economy: en het Cardano protocol is goed voorbereid voor de komtst daarvan.

 

Scheiding van de Smart Contracts laag en die van de transacties

Bitcoin, de eerste cryptocurrency, slaat data als hoeveelheid van een transactie en het tijdstip op. Ethereum voegt hier iets aan toe: de voorwaarden waaronder deze transactie plaatsvindt. Dit wordt ook wel meta data genoemd.

Cardano verbeterd deze smart contract functie van Ethereum op twee manieren. Ten eerste scheidt het deze meta data van de normale transactie data. Zo is de privacy van de gebruiker beter gewaarborgd. Daarnaast is het bij Cardano dankzij deze scheiding tussen meta- en transactiedata mogelijk om updates aan het netwerk door te voeren zonder dat er problemen ontstaan op bijvoorbeeld het gebied van hoeveelheid opgeslagen ADA binnen een bepaalde wallet. De scheiding van deze data resulteert in twee lagen die fundamenteel zijn voor Cardano: de Cardano Settlement Layer (CSL) en de Cardano Computation Layer (CCL).

 

Side Chains (Schaalbaarheid)

Schaalbaarheid staat bij Cardano hoog in het vaan. Het bereikt dit o.a. door gebruik te maken van side chains. Dit zijn blockchains die vrij kunnen vertakken vanaf de hoofd blockchain, om vervolgens op een later moment weer vast gemaakt te worden aan de hoofd blockchain. Dit ondermijnt de bottleneck aan transacties waar veel cryptocurrencies zoń last van hebben.

Een neveneffect van de sidechains  is dat er veel lagere transactiekosten zijn op het Cardano platform. Hierbij moet men denken aan de orde van grote van een paar cent. Dit is een duidelijke verbetering op de transactiekosten van bijvoorbeeld Bitcoin, die wij in de bullmarkt van eind 2017 zagen stijgen tot enkele tientallen dollars.

 

Makkelijker voor programmeurs dan Ethereum

Ethereum maakt gebruik van Solidity om smart contracts te programmeren. Desgevraagd door een Google medewerker over hoe Cardano Ethereum zal gaan overnemen, antwoorde de belangrijkste technische man van het Cardano project, Charles Hoskinson, zo:

“Zo veel Java, C++ of Go developers schrijven code voor Ethereum? Dat kan helemaal niet, Ethereum ondersteunt geen van deze programmeertalen. Zo kunnen niet eens één enkele viral app op het platform laten draaien. Als je naar de top tien programmeertalen kijkt, werkt geen enkele op dit systeem, dus, per definitie kunnen al deze developers niet bij Ethereum terecht, maar moeten ze nieuwe tools en andere zaken eerst leren. Met Cardano, zijn we ten eerste backend compatible, 100%, we draaien een EVM (Ethereum Virtual Machine).”

Team achter Cardano

De Cardano Foundation is het team achter Cardano en is gevestigd in Zwitserland. Daarnaast werk er een commerciéle partij mee aan de ontwikkeling van de munt: Input Output Hongkong (IOHK). Deze samenwerking richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van de code achter Cardano. De samenwerking zal duren tot 2020, waarna het contract zal worden geherevalueerd.

Charles Hoskinson, de voormalig CEO van Ethereum, werkt mee aan de technische aspecten van het project. Hij wordt daarin bijgestaan door Jeremy Woord, die teven mee is gekomen vanaf Ethereum.

 

Partnerschappen Cardano

Emurgo is een bedrijf dat in start-ups investeert, en helpt momenteel bij de implementatie van Cardano in verschillende branches.

Cardano is bezig meer partnerschappen aan te gaan, zoals bijvoorbeeld met de andere cryptocurrency TRON.

In juli 2018 heeft Cardano de eerste gesprekken gevoerd met Google over een eventuele partnerschap. Via een conference call konden teams van over de hele wereld van Google vragen stellen aan Charles Hoskinson, het ‘brein´ achter de cryptocurrency. Of en wanneer Google met Cardano in zee gaat, valt nog te bezien.

 

De (Beste) Cardano Wallet

Zoals vrijwel elke wallet, kun je de wallet van Cardano gratis downloaden. De wallet van Cardano heet Deaedalus (paper- en software wallet) en valt te downloaden vanuit de officiële website van Cardano.

Wil je makkelijk cryptocurrencies kopen zonder eerst een wallet te downloaden? Dat kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld bij Bitvavo (review).

Opzoek naar een cryptovaluta broker?