Ethereum kopen

Waarom zou je Ethereum kopen? Ethereum (ETH) was de tweede munt, na Bitcoin, die mateloos in populariteit en gebruik steeg. Net zoals Bitcoin, kun je Ethereum kopen, in je wallet vasthouden en verkopen. Net als Bitcoin is Ethereum een open-source technologie die gedecentraliseerd is en gebouwd is met blockchain technologie. Toch is de technologie achter Ethereum vele malen interessanter dan die van Bitcoin, dat is ook de reden dat zoveel mensen Ethereum kopen.

 

Waar kan ik Ethereum kopen?

Omdat Ethereum een van de oudste cryptovaluta is en na Bitcoin het meeste geld waard is, hebben de verkooppunten lang de tijd gehad om Ethereum aan te bieden. Eigenlijk heeft tegenwoordig elke cryptobeurs en elk wisselkantoor wel Ethereum te koop. Zo ook de Nederlandse wisselkantoren.

Nederlandse verkooppunten van Ethereum:

Ethereum kopen bij Litebit is snel, gemakkelijk en veilig. Snel, omdat de transacties vrijwel altijd worden verwerkt. Gemakkelijk, omdat je je Ethereum gewoon met iDeal betaalt. Veilig, omdat het Nederlandse Litebit een goede trackrecord heeft opgebouwd en altijd netjes de betalingen afhandelt.
Bitvavo is een goede plek voor beginnens om Ethereum te kopen. Koop Ethereum met iDeal, hou ze in je wallet naar keuze en verkoop het op een later moment voor winst.
Bitcoin Meester heeft een verradelijke naam, want je kunt er behalve Bitcoins ook Ethereum, IOTA en andere cryptovaluta kopen. Zoals de naam ook doet vermoeden, is Bitcoin Meester een Nederlands cryptovaluta broker. Betalingen met iDeal worden dus gewoon geaccepteerd.

Buitenlandse Ethereum verkooppunten:

Binance is een van de populairste internationale cryptovaluta exchanges en uiteraard heeft het Ethereum in haar assortiment. Als je besluit om cryptovaluta te kopen zul je waarschijnlijk vroeg of laat sowieso een account bij binance aanmaken, omdat je hier praktisch iedere digitale munt kunt kopen. Stuur bijvoorbeeld wat Bitcoin naar je Binance account en koop op de exchange tegen een voordelige prijs Ethereum.
Coinbase is een simpel en gebruiksvriendelijk platform. Binnen coinbase kun je cryptovaluta naar e-mailadressen sturen, een beetje zoals Paypal. Coinbase heeft maar 5 munten in haar assortiment. Dat Ethereum er tussen staat, zegt wel wat over het belang van Ethereum in de crypto space.

Wat is Ethereum

Ethereum is behalve een digitale valuta ook de grondstof voor zogeheten ‘smart contracts’ die op het Ethereum protocol worden gebouwd. Smart contracts (‘slimme contracten’) zijn handige stukjes code die een bepaalde actie uitvoeren op het moment dat aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Met Ethereum kun je dus niet alleen transacties maken; Ethereum is zo gebouwd dat je er zelfs transacties mee kunt programmeren. Dit is de reden dat Ethereum mateloos populair is als platform waarop andere cryptocurrencies worden gebouwd.

Ethereum is dus een ‘generatie twee’ cryptocurrency. Je kunt er veel méér dingen mee doen dan met Bitcoin. Ethereum is in het kort een gedecentraliseerde, censuur resistente blockchain technologie waarmee je zowel data als waarde kunt verzenden en je kunt deze processen bovendien automatiseren met de programmeertaal Solidity.

Toepassingen van Ethereum

Het automatiseren van betalingen en data transacties biedt voor heel veel economische sectoren gigantische kansen op het gebied van efficiëntie. Denk daarbij aan verzekeraars. Op dit moment moet een medewerker van de verzekeringsmaatschappij handmatig nagaan of een schadeclaim legitiem is. Wanneer de verzekeraar daarentegen op de Ethereum blockchain een smart contract programmeert met daarin precies vastgelegd aan welke voorwaarden moet worden voldaan voordat er een bedrag wordt uitgekeerd, kan dit proces geheel geautomatiseerd worden. Dat scheelt tijd en loon en geeft de verzekeraar een competitief voordeel op haar concurrenten.

Een ander voordeel is dat het automatiseren van deze financiële transacties toewerkt naar een ‘trustless society’. Je hoeft geen vertrouwen meer te hebben in of individuën de regels wel netjes naleven. Je vertrouwt daarentegen op de blockchain en de daarin geprogrammeerde code. Deze code is geheel transparant en als de code, of het ‘contract’, je bevalt, kun je dus zonder zorgen over naleving deelnemen aan het contract.

Door de smart contract functionaliteit van Ethereum, is het platform ook mateloos populair om ICO’s (Initial Coin Offerings) op te lanceren. Je betaalt dan bijvoorbeeld 0.1 Ethereum, en je ontvangt in ruil daarvoor munten van een geheel nieuwe cryptovaluta. Ethereum biedt meerdere mogelijkheden om op de ‘Ethereum Virtual Machine’ een ICO te lanceren, zoals DigixDAO, Ardor, Singular-DTV en Iconomi.

 

Ethereum: van proof-of-work naar proof-of-stake

De waarde van Ethereum is gebaseerd op het proof-of-work concept: Ethereum moet gemind worden met rekenkracht en dat is de ‘arbeid’ die waarde toevoegt, zoals je misschien nog wel uit je economielessen hebt onthouden.

In 2018 is het de bedoeling dat Ethereum niet langer van proof-of-work gebruik maakt, maar transitioneert naar het zogeheten proof-of-stake. Dit betekent dat niet langer de hoeveelheid rekenkracht die je hebt bepaalt of jij het volgende block van de blockchain aanmaakt, maar dat wie het meeste Ethereum (de stake) heeft, doorslaggevend is voor het aanmaken van het nieuwe block.

Het voordeel van proof-of-stake is dat er geen rekenkracht meer verspild wordt door de computaties die niet leiden tot de aanmaak van een nieuw block. Dit zou het Ethereum netwerk een stuk efficiënter moeten maken, en ook de effecten op het milieu beperken. Dit leidt er natuurlijk toe dat je minder geld per transactie hoeft te betalen.

Een ander voordeel van proof-of-stake is dat het netwerk niet langer gevoelig is voor een 51% netwerk aanval. Zo’n aanval kan voorkomen wanneer één partij meer dan 50% van de rekenkracht op het Ethereum netwerk in zijn bezit heeft. Daarmee heeft die partij dus de meerderheid, waardoor deze rekenkracht gigant zelf kan bepalen welke blocks gevalideerd worden en welke niet. De kans op zo’n aanval is zo goed als nihil als er met proof-of-stake wordt gewerkt. Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat er ooit iemand 51% van alle Ethereum in zijn bezit heeft.

Vitalik Buterin: de oprichter van Ethereum

Vitalik Buterin is het brein achter Ethereum en wordt door velen een genie genoemd. Hij is pas geboren in 1994, maar deze programmeur is ondertussen uitgegroeid tot een van de belangrijkste influencers in de cryptocurrency space en hij spreekt bijna dagelijks grote groepen toe over zijn visie op de toekomst van blockchain technologie. Tot op heden blijft hij werken aan de verbetering van het Ethereum Protocol en regelmatig kondigt hij projecten aan die Ethereum moeten revolutionaliseren.