IOTA kopen

Hoe en waar kun je IOTA kopen?

IOTA (‘The backbone of the machine economy’) is een vernieuwende cryptocurrency die geheel anders is dan welke andere digitale munt dan ook. IOTA maakt gebruik van een innoverende technologie genaamd de ‘Tangle’, dus niet de blockchain. Grappend wordt er door het IOTA ontwikkelingsteam ook wel eens gezegd dat IOTA een blockchain is, maar dan zonder blocks, en zonder chain.

IOTA heeft drie voordelen die het onderscheidt van cryptocurrencies die de blockchain gebruiken. Doordat IOTA gebruik maakt van de baanbrekende Tangle betaal je geen transactiekosten. 1 cent versturen is dus 1 cent ontvangen. Dat is iets dat onmogelijk is met bijvoorbeeld visa, maar ook met cryptocurrencies op de blockchain. Daarnaast wordt het netwerk van IOTA bij veel gebruikers alleen maar sneller in plaats van langzamer. IOTA verbruikt per transactie ook nog eens veel minder energie dan andere munten. Daardoor is het ook nog eens de groenste technologie in het veld. De technologie is nog nooit gehackt.

Mede om deze redenen zijn onder andere Bosch en Volkswagen een partnerschap met  IOTA aangegaan. Binnenkort zullen nieuwe Volkswagen auto’s dan ook een eigen IOTA wallet hebben. Maar ook de gemeente Haarlem gebruikt IOTA al. Amsterdam bekijkt haar buurgemeente op dit vlak met grote interesse. IOTA is zonder twijfel een van de meest veelbelovende cryptocurrencies die er bestaan.

Waar kan ik IOTA online kopen?

Omdat IOTA een heel andere technologie dan andere cryptocurrencies is, is IOTA nog niet overal verkrijgbaar. Wel werkt de IOTA Foundation aan een ‘plug and play’ pakket dat het makkelijker moet maken om IOTA op een exchange te integreren. In 2018 zullen daarom hoogstwaarschijnlijk nog veel meer wisselkantoren IOTA aanbieden. Dat zal waarschijnlijk ook een gunstig effect hebben op de prijs. Op dit moment is er één Nederlandse aanbieder:

In 2018 heeft Bitvavo IOTA toegevoegd! Dat betekent dat je nu makkelijk met Ideal IOTA kunt kopen, deze tegen een laag tarief kunt verkopen en kosteloos weer euro’s opnemen. Wij zijn erg enthousiast dat het fijne Platform Bitvavo ervoor heeft gekozen deze bijzondere munt toe te voegen. Waar wacht je nog op? Ga naar Bitvavo en word de trotse eigenaar van wat IOTA!
Bitcoin Meester is op dit moment samen met Bitvavo het enige Nederlandse bedrijf waar je IOTA kopen kunt. Koop IOTA direct met iDeal en bewaar je IOTA in je online wallet of verplaatst ze naar de officiële IOTA desktop wallet. Bitcoin Meester is een gebruiksvriendelijk platform en een uitstekend beginpunt voor iedereen die voor het eerst IOTA wil kopen.
Binance is een exchange met een ruim aanbod van munten. Hier kun je ook terecht als je IOTA wilt kopen. Het makkelijkste is om dan eerst Bitcoin te kopen bij een van deze Nederlandse crypto wisselkantoren, deze vervolgens naar Binance te sturen om het daar om te wisselen voor IOTA. Daarnaast kun je op de cryptobeurs je IOTA verhandelen als je dat wilt. Binance is daarom ook een goede crypto exchange als je wilt leren handelen in cryptovaluta.

Wat is IOTA(MIOTA)?

IOTA is een cryptocurrency die speciaal is ontwikkeld voor het Internet der Dingen (Internet of Things, IoT). De missie van IOTA is om ‘machine to machine’ (M2M) betalingen mogelijk te maken. IOTA is gebouwd op het gedecentraliseerde Tangle protocol, dat het versturen van versleutelde berichten, data en financiële transacties mogelijk maakt.

Zelfs de kleinste apparaten, zoals micro sensoren, kunnen deelnemen aan IOTA transacties. Deze transacties zijn bovendien geheel kosteloos, omdat de transactie direct tussen de verzender en ontvanger wordt verwerkt. Er komt dus geen enkele miner aan te pas die een vergoeding vraagt voor het verwerken van de transactie, zoals in het geval van cryptocurrencies die op blockchain technologie zijn gebouwd. Het ontsleutelen van de transacties kost maar heel weinig stroom, waardoor kleine apparaten ook kunnen deelnemen aan IOTA transacties en de technologie vanuit ecologisch oogpunt een hele verbetering is op de blockchain.

Wat is precies de Tangle van IOTA?

De Tangle is een heel ingewikkelde technologie, die voor leken moeilijk is om goed te begrijpen. Om het echt helemaal te begrijpen, zul je wat af moeten weten van wiskunde en computer science en de whitepaper van IOTA moeten lezen. Toch is het voor iedereen mogelijk om zich enigszins voor te stellen wat de Tangle is en hoe het werkt. We zullen hier een poging doen om je in aanraking te brengen met de basisconcepten van de technologie achter IOTA.

Blockchain zonder blocks

Dat de Tangle functioneert, staat in elk geval vast. Het wordt dus ‘de blockchain, zonder blocks en zonder chains’ genoemd. Daarmee wil men eigenlijk zeggen dat het bepaalde functies van de blockchain heeft, zoals versleuteling en de onveranderbaarheid van voorgaande transacties, maar daarvoor een heel andere technologie gebruikt. Beperkingen van de blockchain zijn dan ook niet van toepassing in de Tangle.

Zoals in onze uitleg van de blockchain staat beschreven, werkt de blockchain als volgt. Anna maakt via de blockchain geld over naar Bert. Een cryptografische puzzel moet worden opgelost door een derde partij, de ‘miner’, die daarvoor een vergoeding vraagt. Na het nodige rekenwerk wordt de transactie opgeslagen in een block. Elke tien minuten wordt een nieuw block gecreëerd. De voltooide blocks kunnen nooit meer worden veranderd en dus is het hele netwerk het erover eens dat de cryptocurrency die Anna heeft verzonden ook daadwerkelijk nu van Bert zijn.

Deze blocks hebben echter allemaal een beperkte opslagruimte. In het geval van Bitcoin is dat 1MB. Als er veel mensen een transactie willen maken, zullen er sommigen dus moeten wachten tot er ruimte vrij is op het volgende blok. Wie het eerst geholpen wil worden, betaalt dan een hogere prijs aan de miner.

De oplossing van de Tangle

De Tangle lost deze vervelende situatie op door de verzender en ontvanger zelf de versleuteling en ontsleuteling te laten verrichten. Je hoeft dus nooit te wachten op een nieuw block dat eens per arbitraire tijdseenheid verschijnt.

De ontvanger van een IOTA transactie zal, om zijn eigen transactie te kunnen voltooien, eerst twee voorgaande transacties moeten valideren. Dat valideren houdt in dat er gekeken wordt naar of de transactie wel volgens alle regels is verlopen en dat dezelfde IOTA bijvoorbeeld niet naar twee verschillende adressen is verstuurd.

Doordat oudere transacties met terugwerkende kracht worden geverifieerd, is er sprake van eventual consistency van het netwerk. Naarmate nieuwe transacties worden verricht, wijst zich uit welke voorgaande transacties legitiem waren en welke niet.

Onderstaand plaatje illustreert dit goed. Je ziet aan de rechterkant paarse uiteinden (‘tips’), dit zijn de meest recente transacties. Omdat er daarna nog geen nieuwe transacties zijn gemaakt, zijn de paarse transacties nog in afwachting van bevestiging. Merk op dat elke transactie twee eerdere transacties bevestigt (zie de pijltjes):

Je zult nu ook kunnen begrijpen waarom IOTA transacties alleen maar sneller worden als er meer gebruikers komen. Hoe meer gebruikers er zijn, hoe sneller de wachtende transacties namelijk worden geverifieerd. Dominik Schiener, een van de oprichters van IOTA, heeft zich dan ook wel eens laten ontvallen dat de enige theoretische beperking van de snelheid van IOTA op de Tangle, de snelheid van het licht is. Vergelijk dat met het wachten in de rij om je transactie in de blockchain opgeslagen te krijgen en je ziet direct waarom IOTA een cryptocurrency is met een glansrijke toekomst.

 

Je kunt de ontwikkeling van de Tangle live volgen. Dit kan tot prachtige beelden leiden:

Wat is ‘De Coördinator’ van IOTA?

Behalve sneller, wordt het IOTA netwerk ook steeds veiliger als er meer gebruikers bijkomen die transacties uitvoeren. IOTA is nog in de ontwikkelingsfase en stap voor stap groeit de Tangle. In de tussentijd heeft IOTA een zogenaamde Coördinator die ook verifieert of elke transactie wel legitiem is.

Sommigen dragen dit aan als argument dat IOTA eigenlijk niet gedecentraliseerd is. Dit is echter een zeer overtrokken voorstelling van zaken. De coördinator wordt namelijk ook wel de zijwielen van IOTA genoemd (‘Training wheels’). Je laat een kind niet op de fiets rijden voordat het heeft geoefend op een driewieler. Het is de bedoeling dat de rol van de coördinator stapsgewijs wordt afgebouwd, totdat de Tangle vibrant genoeg is dat het zonder enig hulp zichzelf in stand kan houden als de veilige, snelle, kosteloze en ecologisch verantwoorde technologie die de ruggengraat van de Internet der Dingen economie is.

Parasitaire chain op Tangle

 

* Er valt ontzettend veel over IOTA te zeggen. Bekijk ook eens onze nieuwsrubriek, waar wij regelmatig over IOTA schrijven.