De IOTA Hub is eindelijk klaar om gebruikt te gaan worden…

Vijf maanden geleden werd het aangekondigd:

IOTA zou een systeem maken dat het makkelijk maakt voor bedrijven zoals exchanges om IOTA aan te gaan bieden. Het project heette de IXI Hub. Nu is de IXI Hub er eindelijk, en het heeft de naam IOTA Hub gekregen.

 

Wat is de IOTA Hub?

De IOTA Hub is een module die de IOTA Foundation heeft gemaakt en die bedoeld is om het makkelijker te maken voor exchanges, bedrijven en individuën om met de Tangle te verbinden; door onder meer een adressen managementsysteem aan te bieden, en herverbinding met de Tangle te automatiseren.

 

Waarom is de IOTA Hub nodig?

Als je al een beetje ingelezen bent in IOTA, weet je dat deze cryptocurrency geen gebruik maakt van blockchain, maar van de zogenaamde Tangle.

Omdat IOTA een compleet andere technologie is dan de blockchain, komt er voor een exchange veel bij kijken als het IOTA wil gaan aanbieden. De systemen liggen namelijk al klaar voor alle ERC-20 of NEP-5 tokens die gelanceerd worden (ICO’s die gebruik maken van het Ethereum of NEO protocol), maar bij IOTA moet een exchange het wiel opnieuw uitvinden. Dit komt dus vanwege het feit dat IOTA gebruik maakt van de Tangle in plaats van de blockchain.

Dit is de reden dat er veel exchanges zijn die allemaal cryptocurrencies aanbieden met een lage marketcap, maar niet IOTA, ondanks dat IOTA consistent in de top 10 cryptocurrencies staat op basis van marktkapitalisatie.

Maar daar komt met de IOTA Hub nu dus verandering in.

 

Waarom de IOTA Hub zo belangrijk is voor IOTA om veel gebruikt te gaan worden

Exchanges kregen het eerst wel een beetje moeilijk als zij IOTA wilden gaan aanbieden. Dit komt door hoe de Tangle werkt, en welke oplossing zij gebruikt om de technologie “quantum resistant” te maken.

 

IOTA Hub en Quantum computing: de Hub is een adressen manager

Er maken zich, binnen de cryptosfeer, steeds meer mensen zorgen om de vraag of cryptocurrencies wel de komst van quantum computing aankunnen op het gebied van veiligheid. Er wordt namelijk gevreesd voor het feit dat deze supercomputers zo krachtig worden, dat ze hun computationele kracht kunnen inzetten om bijvoorbeeld private keys te te kraken.

IOTA heeft met de Tangle technologie geanticipeerd op dit probleem van quantumcomputing en is ‘Quantum resistant’. De veiligheid van IOTA is dus gegarandeerd zelfs wanneer quantumcomputers algemeen gebruikt gaan worden.

Zonder al te technisch te worden, is het echter belangrijk om te weten dat deze quantum resistance van IOTA een belangrijk bijeffect heeft. Dit bijeffect is dat een adres dat zowel gebruikt wordt voor het ontvangen van tegoeden, als voor het verzenden van tegoeden, telkens een klein fragment van de private key van de seed meestuurt.

Dit betekent dat als je maar vaak genoeg transacties ontvangt en verstuurt vanaf hetzelfde IOTA adres, de private key uiteindelijk op straat komt te liggen. Daarom moeten er meerdere adressen worden gebruikt om de veiligheid van tegoeden te garanderen.

De IOTA Hub verbetert nu het managen van deze adressen significant. De veiligheid van de tegoeden van de gebruikers zijn dankzij de IOTA Hub gegarandeerd, door de module die deze adressen management mogelijk maakt.

 

IOTA Hub en het Cap Theorema: hoe de IOTA Hub verbinden met de Tangle makkelijk maakt

De IOTA Hub kan daarnaast ook transacties automatisch gaan herverbinden (‘Reattachen’) aan de Tangle en deze opnieuw promoten. Deze handelingen zijn nodig als een transactie niet snel wordt gevalideerd door andere transacties.

Het herverbinden aan de Tangle gebeurde eerst handmatig, maar nu wordt dit proces ook volledig geautomatiseerd. Dat betekent dat exchanges snelle transacties van tegoeden van en naar klanten kunnen waarmaken.

Waarom het nodig is om je transactie te ‘reattachen’, heeft weer te maken met de oplossing van IOTA voor het Cap Theorma. In het kort is dit de stelling dat het onmogelijk is voor een gedistribueerd computernetwerk om tegelijk aan drie kwaliteiten te voldoen: Consistency, Availability, en Partition Tolerance. IOTA, gemaakt voor de IoT, heeft gekozen Partition Tolerance en Availability. Er is op de Tangle daarom sprake van eventuele consistentie, of consistentie na verloop van tijd – en dit is waarom transacties soms opnieuw aan de Tangle verbonden moeten worden voordat zij echt worden gevalideerd.

De IOTA Hub automatiseert nu dus ook dit proces.

 

Plug and Play

Met de IOTA Hub, heeft de IOTA Foundation nu zélf het systeem, of liever: module, ontworpen dat het makkelijk moet maken voor exchanges en andere (financiële) dienstverleners om verbinding te maken met het IOTA netwerk. Het doel was om een ‘Plug and Play’ oplossing te maken, die de hoofdpijn uit het proces haalt van het integreren van systemen met de Tangle.

IOTA zou nu zelfs ook gebruikt kunnen worden binnen back-end systemen die betalingen van bedrijven regelen.

Tot slot kan de IOTA Hub een significante verbetering zijn voor deelnemers aan de IOTA sensordata marktplaats.

 

Wat betekent de IOTA Hub voor de prijs van IOTA?

Dat valt moeilijk in te schatten, maar wel er vallen een aantal positieve punten op te merken die van invloed kunnen zijn op de prijs van IOTA.

Ten eerste is het is duidelijk dat IOTA steeds weer bewijst te kunnen leveren. behalve de verbijsterende technologie van de Tangle zelf, blijkt de IOTA Stichting ook keer op keer weer nieuwe milestones te halen.

Daarnaast gaat de IOTA Hub het makkelijker maken om IOTA te gebruiken. Dan hebben we het niet alleen over exchanges, maar ook over andere bedrijven. Zij kunnen nu gebruik gaan maken van IOTA om internationale betalingen te verrichten. Ook wordt het makkelijker om grote aantallen transacties te automatiseren, zoals cruciaal is voor het goed werken van de data marktplaats. Als bij effect heeft dit trouwens het versterken van de Tangle, dat sterker ( en niet zwakker!) wordt als er veel transacties plaatsvinden.

Tot slot kunnen er nu meer mensen gaan investeren in IOTA. Als de exchanges gebruik gaan maken van deze plug and play IOTA oplossing, zullen mensen met accounts op exchanges die voorheen geen IOTA verhandelden, nu eindelijk hun eerste IOTA op het platform kunnen gaan kopen. Dat zal het volume van IOTA zeker ten goede komen, wat een teken is van een gezonde markt.