Naarmate het einde van het eerste kwartaal in zicht komt, roert er zich iets binnen de IOTA community. Er wordt heftig gespeculeerd over wat het zogenaamde project genaamd ‘Q’ zou kunnen zijn, dat is aangekondigd in het eerste kwartaal van 2018 te worden gelanceerd.

De aanleiding van de geruchten rondom Q

Dat de geruchten rond Q de ronde doen, valt zeker te herleiden tot uitspraken die door leden van de IOTA Foundation zelf gemaakt zijn. Zo sprak David Sønstebø uit dat Q een van de grootste, zo niet het grootste ding is dat met het IOTA project te gebeuren staat:

“Won’t say when, simply because we don’t know yet. We are not going to force release some halfassed shit just to meet an arbitrary deadline. Q is one of the biggest, if not the biggest thing to occur to the IOTA project.”

Hoe moeten we dit lezen? Is dit bericht alleen bedoeld om de prijs op te drijven? Zou kunnen natuurlijk, maar gegeven het rappe tempo waarin IOTA succes na succes boekt en partnerschappen aangaat, is het waarschijnlijker dat er weldegelijk groot nieuws aan zit te komen. Er doen enkele theorieën de ronde met elk zijn eigen merites. Allen gaan zij ervan uit dat Q de prijs van IOTA enorm zal doen laten stijgen. ‘To the moon’, zo heet dat in de populaire cultuur die rond cryptovaluta is ontstaan.

De prijs van IOTA is de afgelopen tijd echter bepaald niet naar de maan gegaan. Integendeel, de prijs van MIOTA volgde zoals elke cryptocurrency de prijs van Bitcoin, die na de ‘all-time high’ van 20,000 dollar in december 2018, flinke klappen heeft geïncasseerd en een stevige correctie heeft gemaakt.

Het IOTA nieuws van het eerste kwartaal 2018

Ondertussen heeft het IOTA team weinig nieuws naar buiten gebracht en zich volledig gestort op de verdere ontwikkeling van de Tangle en het IOTA project als geheel. Een niet te onderschatte uitzondering hierop is het nieuws dat IOTA een stevig partnerschap met Bosch en Volkswagen is aangegaan – twee enorm grote spelers met zeer voordehand liggende belangen bij het welslagen van het IOTA project. Met name Bosch, recordhouder van nieuwe patenten, is een relevante partner voor IOTA, omdat Bosch grote sprongen vooruit heeft geboekt op het gebied van sensoren, die cruciaal zijn in de toekomstvisie van IOTA. Maar ook de voordelen van een gezonde Tangle zijn makkelijk te zien als men denk aan de zelfrijdende en zelfopladende auto’s van morgen.

Ondanks dat er weinig nieuws aan de grote klok is gehangen, hebben we wel een tipje van de sluier kunnen zien van de ontwikkeling van IOTA als project. Onder een lap stof kijken was nog nooit zo spannend, want samen maken zij toch wel diepe indruk:

 • Partnerschap met grote bedrijven als Bosch en Volkswagen
 • Partnerschap met steden als Haarlem en Taipei, dat een smart city wil worden
 • De IOTA Marketplace, waar Data Streams met IOTA gekocht kunnen worden  
 • Het IOTA ecosysteem
 • De aankondiging van een kant en klaar pakket dat exchanges kunnen gebruiken om IOTA aan te bieden
 • Third Party Projecten zoals Oyster die op de Tangle van IOTA worden gebouwd
 • De Iota Controlled Agent (ICT)

Wat is de IOTA Controlled Agent zal je vragen? Je bent niet de enige, kijk maar:Maar ondanks al dit goede nieuws, verwachten de IOTA fans dus dat dit allemaal in de schaduw zal vallen van het mysterieuze Q. en Wat is Q dan? Nou, we kunnen alleen maar speculeren, maar laten we op zijn Brits een ‘educated guess’ maken.

3 Theorieën: wat is IOTA’s Q dan toch?

Er zijn drie plausibele theorieën die op basis van uitspraken en logisch nadenken proberen te projecteren wat Q precies is:

 1. Is Q een nieuwe programmeertaal?
 2. Staat Q voor de quantumcomputer van Qualcomm?
 3. Qubic – het begin van IOTA?

1. Is Q een nieuwe programmeertaal?

Microsoft werkt aan een nieuwe programmeertaal genaamd #Q. Deze taal is bedoeld voor quantumcomputers. Zoals je misschien nog wel weet uit de natuurkundeles, hebben quantumdeeltjes speciale eigenschappen en kunnen zij zich behalve als deeltjes ook als golven gedragen. Totdat zij gemeten worden, kunnen zij zich in een ‘superpositie’ bevinden, waarbij onduidelijk is of het nu een golf of een deeltje is. Deze derde staat kan benut worden ten voordeel van een supersnelle computer. IOTA wordt aangeprezen als Quantum Resistent en dat een quantum programmeertaal  nuttig zou kunnen zijn voor IOTA, is dan ook plausibel.

Gegeven de stilte aan het front m.b.t. de samenwerking tussen IOTA en Microsoft, is het echter niet waarschijnlijk dat Microsoft’s #Q iets te maken heeft met IOTA’s Q.

2. Staat IOTA dan voor de quantumcomputer van Qualcomm?

Een van de grootste bedrijven dat quantum processoren vervaardigt is Qualcomm. Ja, ze beginnen dan wel allebei met de letter Q, maar het gaat nog zeker jaren duren voordat de quantumcomputers echt algemeen gebruikt kunnen worden. Op dit moment vind je ze uitsluitend in laboratoria.

3. Qubic

Een historisch zeer goed onderbouwde theorie is dat het met Qubic te maken heeft. Qubic speelde al vóór de oprichting van IOTA. In het kort is Qubic geïnspireerd op Bitcoin, alleen heeft het geen blockchain en is het net als IOTA een volstrekt andere technologie.

De geschiedenis van IOTA begint allemaal bij…. Qubic?

Behalve Dominik Schiener en David Sønstebø is er nog een figuur die een sluetelrol heeft gespeeld bij de oprichting van IOTA. Dan hebben we even niet over Serguei Popov of over één van de andere vijf professoren die werken aan IOTA. Het gaat dit keer om een programmeur, en zijn naam is Sergey Ivancheglo, die de alias Come-From-Beyond draagt.

Wat Qubic is, in de woorden van Come-from-Beyond:

(Klik hieronder op de vragen en het antwoord vouwt zich uit. Logische volgorde is van links naar rechts.)

Geïnspireerd op Bitcoin en haar forks, begon de bedenker van Qubic na te denken over een betaalmiddel die de voordelen van Bitcoin zou hebben, maar niet de nadelen. Na een tijdje bedacht hij een concept dat hij de naam ‘Qubic’ gaf.
Qubic is een medium voor uitwisseling in het Informatie Tijdperk. Het is geld dat gemaakt, gecontroleerd en gebruikt kan worden door wie dan ook.
Het idee van op quorum gebaseerde munten is de essentie van het concept. Deze munten worden gemaakt en gecontroleerd door willekeurige ‘nodes’ op het internet, zonder enige centrale autoriteit. De naam “Qubic” komt van een acronym, namelijk “QBC” dat staat voor ‘Quorum-Based Coin’. The munten worden ‘qubics’ genoemd om te te onderscheiden van andere typen munten.
Qubics zijn binaire data opgeslagen in computers. Deze data bevatten informatie over de waarde van qubics en over hun private en publieke sleutel (‘private key’ en ‘public key’). De private sleutel wordt alleen gekend door de eigenaar van de qubic en wordt gebruikt om eigendom mee te bewijzen.

Qubic is dus bedacht als een verbetering op Bitcoin met een gebruik van een compleet andere technologie. Het moet de nadelen mitigeren van het continu moeten updaten van de huidige status van het netwerk en van de onvoorstelbare kwantiteit data die daarbij moet worden verzonden over het netwerk. En Qubic zou gebruik maken van JINN – een stuk hardware dat de volgende computationele revolutie zou moeten inluiden.

Qubics worden ‘gemunt’ (‘minted’) en niet ‘gemijnd’ door nodes (‘providers’) die daartoe bestemde software draaien. Elke provider of node doet het noodzakelijke werk om het Qubic netwerk normaal draaiende te houden. Periodiek ontvangt elke provider nieuwe qubics als een beloning voor haar diensten aan het netwerk en deze beloning is proportioneel aan de kwaliteit van de dienstverlening.
Providers munten qubics. Zij kunnen een qubic splitsen, combineren en refreshen en daarnaast voorkomen de providers ook dat er qubics dubbel worden gespendeerd. Splitsen wordt gedaan om qubics op te delen is qubics met een kleinere waarde om zo een specifiek bedrag te krijgen. Combineren wordt gebruikt om qubics te combineren voor makkelijkere opslagen. Refreshen wordt gebruikt om de private sleutel de veranderen; en het wordt ook gebruikt om een stresstest van het netwerk uit te voeren om het zo gezond te houden.
Om qubics the verzenden gedurende een ruil tussen twee partijen, is het noodzakelijk om de private sleutels te verzenden. Nadat de sleutels zijn geaccepteerd door de verkoper worden de qubics vernietigd en nieuwe met precies dezelfde waarde aangemaakt. Private sleutels van de nieuwe qubics worden alleen gekend door de nieuwe eigenaar. Het verzenden van sleutels gebeurt buiten het Qubic netwerk (via e-mail of speciale software), zodat het onmogelijk is om voltooide transacties van qubic te traceren. Het vernietigen van qubics en het maken van nieuwe is schering en inslag en niemand kan bewijzen dat dit is gebeurd gedurende de ruil.
 • De waarde van een qubic varieert van 0.000000001 (10-9) tot 999999999.999999999 (bijna 109), het is dus 9 decimalen voor de punt en 9 decimalen daarna.
 • Het aantal qubic in omloop is theoretisch onbeperkt. Elke provider besluit hoeveel qubics het toestaat als beloning aan andere providers. In de toekomst kan het systeem een fase bereiken waar de totale waarde van gemunte qubics minder waard wordt dan de totale waarde van qubics die verloren zijn gegaan gedurende dezelfde periode. (Enkele verliezen van qubics kan worden verwacht doordat mensen hun sleutel verliezen of door andere oorzaken)
 • Op het Qubic netwerk worden geen fees in rekening gebracht, enkel daarbuiten. Providers krijgen qubics door diensten te leveren.
 • – transacties kunnen niet worden getraceerd.
 • Niemand hoeft zijn identiteit te verhullen om Qubic te kunnen gebruiken
 • Er zijn geen ‘accounts’ in Qubic, alleen ‘munten’ die verloren kunnen gaan maar niet ongedaan kunnen worden gemaakt.
De auteur is aan het werk om het concept te implementeren. Constructieve suggesties en hulp bij het testen worden zeer op prijs gesteld.
 • Geen transactiekosten
 • Transacties kunnen niet worden ontleed
 • Netwerk-gebonden-proof-of-work in plaats van een die CPU-gebonden is
 • Nieuwe munten worden geproduceerd met een snelheid die wordt bepaald door quorum van miners, niet door de ontwikkelaars (Good ole Greek democracy)
 • – Munten “zien eruit als” echte munten (niet een baanbrekende eigenschap maar wel een gelikte)
 • Geen noodzaak om de gigs aan data te downloaden vanaf een ‘blockchain’, elke miner is toegestaan om slechts een gedeelte van het Qubic netwerk te gebruiken
 • Het verzenden van geld in Qubic wordt verondersteld veel sneller te zijn dan Bitcoin
 • Qubic is meer ecologie vriendelijk omdat het niet veel stroom kost om een uitgave te verrichten
 • (Ik [Come-from-Beyond] zal meer toevoegen als er me iets te binnen schiet)

De connectie tussen JINN, Qubic en IOTA

Qubic maakt gebruik van op JINN gebaseerde IoT apparaten. En daar zit uiteraard de connectie met IOTA. In 2014 kwam het laatste nieuws over Qubic, toen Come-from-Beyond moest wachten op de JINN processoren. Eind 2014 kwam de verklaring:

‘Qubic dient over ongeveer 4 jaar gepubliceerd te worden of een klein beetje eerder’.

‘Over ongeveer vier jaar’ is, aangezien het nu maart 2018 is, ‘ongeveer nu’. En Sergey Ivancheglo is nog steeds elke dag betrokken bij het ontwikkelen van IOTA.

 

Oke, lang verhaal maar ik ben gepakt. Dus wat is JINN nou precies?

Fijn dat je blijft hangen, want hier wordt het pas écht interessant. JINN werkt net als IOTA met een tertiair systeem, dus niet binair. Binaire computers werken met de welbekende eentjes en nulletje. Maar een ternair systeem heeft behalve de 1 en de 0, ook een -1. Dit ternaire systeem is veel efficiënter dan een binair systeem, maar maak het maar eens – dat is geen makkelijk karwei.

Juli 2015 werd het eerste prototype van de JINN processor getest en dat zou 3 maanden duren.

Precies 3 maanden daarna, in october 2015, werd IOTA aangekondigd.

Toeval? Wie zal het zeggen. Maar wat de consequenties zijn van JINN op IOTA, laat zich wel raden. De proof-of-work procedure van IOTA, waarbij twee voorgaande transacties worden geverifieerd, kan met JINN op de allerkleinste apparaten worden uitgevoerd. Je hebt dus geen computer nodig die zich aan de Tangle verbindt – dat kan ieder apparaat zélf: van de zelfrijdende auto van Volkswagen, tot de allerkleinste micro sensor. Wellicht dat Bosch daar een rol kan spelen? Nou, in dat is goed mogelijk. Bosch bouwt namelijk in Dresen een nieuwe computer chip fabriek ter waarde van 1 biljoen euro, op een stuk land dat 14 voetbalvelden in omvang is. Bosch geeft trouwens aan dat dit de grootste investering is dat het bedrijf in haar 130-jarige bestaan heeft gedaan.

Dus dit is Q?

Het best bewaarde geheim van IOTA weet niemand. Maar deze theorie is op zijn minst even spannend als de detectives van Agatha Christie. Vind jij dit een plausibele theorie? Laat het ons weten beneden in de comments!

Dit is geen financieel advies

Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit investeringen te maken en laat je consulteren. Ik ben enthousiast over IOTA, maar als je besluit IOTA te kopen is dat natuurlijk helemaal jouw eigen besluit. Mocht je na dit verhaal enthousiast zijn geworden over het kopen van IOTA én zelf onderzocht hebben of je dit een goede investering vindt, kun je op deze pagina de Nederlandse wisselkantoren vinden die IOTA aanbieden. Als je dit een goed artikel vond en je wilt je registreren via onze link, wordt dat uitermate op prijs gesteld.

Het woord is aan jou: Wat is Q volgens jou?

0 Comments