Vandaag kopte de NOS met “Kabinet wil handel in cryptomunten zoals bitcoin aan banden leggen”. Dat klinkt rigoreus! Het artikel zelf en het standpunt van het kabinet is echter een stuk genuanceerder. De voorstellen van Wobke Hoekstra, minister van Financiën, worden door veel mensen in de cryptowereld juist omarmd.

Reclameverbod Futures en binaire opties

Futures zijn zeer risicovolle financiële producten die al  werden gebruikt ver voordat Satoshi Nakamoto de Bitcoin uitvond. Bij futures wordt er gespeculeerd op de toekomstige prijs van een aandeel of valuta en afgesproken om op een bepaalde datum het product voor een bepaalde prijs te kopen. Als de werkelijke prijs lager ligt dan de prijs die je hebt afgesproken, maak je winst. Anders dus verlies. Omdat de stand van de koers lastiger te voorspellen wordt naarmate je het hebt over een verdere toekomst, is de handel in futures dus uitermate risicovol. Vermenigvuldig dit met de volatiliteit van de koersen van de cryptomunten en je zult begrijpen dat het waarschijnlijk een goed idee is om amateur investeerders in bescherming te nemen door de reclame hiervoor aan banden te leggen.

Hetzelfde geldt voor binaire opties: alledaagse investeerders delven hierbij vaak het onderspit. Door de aanstaande regulering hiervan zal de associatie tussen cryptocurrencies en de vervelende gevolgen van deze risicovolle producten minder snel gelegd worden en dat kan alleen maar positief zijn voor de cryptospace.  

Ook wordt het ontmoedigd om met je creditcard cryptovaluta te kopen. De lijfspreuk die slimme cryptoinvesteerder hanteren is dan ook ‘investeer nooit meer dan je kunt missen’. het ontmoedigen van het kopen van cryptocurrency op krediet zal dan ook op veel bijval kunnen reken van deze cryptoenthousiastelingen.

Identificatie bij de wisselkantoren

Bij veel wisselkantoren van cryptovaluta is het al het geval dat je je moet identificeren voordat je (grote) bedragen uitgeeft aan de digitale munten. Wat dat betreft zal er dus niet heel veel veranderen. Dit uiteraard om het witwassen van geld met cryptovaluta tegen te gaan.

Er zijn echter nog veel mensen die de associatie leggen tussen cryptovaluta en het criminele circuit. Dit is deels zeker gegrond. Privacymunten als Monero (XMR) maken het zowel makkelijk voor criminelen en de Noord-Koreaanse overheid om schimmige activiteiten te ontplooien met cryptocurrencies, als dat het burgers een middel geeft om om hun recht op privacy uit te oefenen, zoals vastgelegd in onze Grondwet en in internationale verdragen. Privacycoins zijn dan ook een lastige ethische discussie.

Door deze ‘identificatie aan de poort’, zal in ieder geval ook deze connotatie tussen penoza en cryptovaluta afnemen. Dat zou zomaar eens wind in de zeilen kunnen zijn voor een adoptie van cryptocurrency door een breder publiek.

Constructieve Tweede Kamer voegt woord bij daad

Het lijkt erop dat het kabinet daarmee de constructieve sfeer voortzet die al op 24 januari dit jaar te horen was in de het cryptodebat in een werkgroep van de Tweede kamer. Daar werden Nederlandse ondernemers in de cryptowereld, zoals Jouke Hofman (algemeen manager van Bitonic), gehoord door de blockchain werkgroep van de Tweede Kamer. Ook de rol en risico’s van ICO’s werden besproken. Een waardevolle wisseling van gedachten volgde daarop.

Het is zeker een aanrader om op een verloren moment eens dit debat terug te kijken. De Nederlandse cryptowereld gaf aan dat Nederland een voortrekkersrol kan spelen wat cryptocurrency betreft. Dat minister Hoekstra nu schrijft dat Nederland ‘een voortrekkersrol’ wil gaan spelen in Europa en de G20 op het gebied van cryptocurrency, kan daarom met gemak worden uitgelegd als positief voor het cryptocurrency klimaat in Nederland.