Al op de eerste dag dat je je met crypto’s bezighoudt stuit je ineens op een mysterieus woord: HODL.

Wat is HODL?” vraag je jezelf natuurlijk af.

Je verbazing neemt alleen maar toe als je erachter komt dat HODL ook een werkwoordsvorm heeft: HODL’en of in het Engels: HODL’ing…

In het kort: HODL staat eigenlijk voor het woord “Hold”, van het engelse werkwoord “to hold” of “vasthouden” – maar dan verkeerd gespeld; de ‘d’ staat op de verkeerde plek.

HODL geeft uitdrukking aan het sentiment een cryptocurrency niet te verkopen, ongeacht van wat de markt ook doet.

Hoe heeft dit woord ooit mainstream kunnen worden?

Welkom in de geschiedenis van…. HODL!

Genesis – Hoe HODL’en een woord werd

Het begon allemaal op 18 december 2013. GameKyuubi, zit achter zijn computer met een fles whiskey (waarop whiskey verkeerd gespeld staat, namelijk als whisky), en hij gaat naar het forum van bitcointalk.org.

De drank doet zijn werk terwijl hij een nieuwe forum post aanmaakt met de titel ‘I AM HODLING’.

… En GameKyuubi zag dat het goed was.

In de forum post vertelt hij precies wat hij doet, nu zijn vriendin uit aan het gaan is in een lesbische club en ramp boven ramp de cryptomarketen ook nog eens flink instorten: hij HODL’t zijn cryptocurrencies.

ondanks dat hij dronken is, maakt hij een paar goede punten. Er zijn maar twee type mensen die verkopen als de market omlaag gaan: Zeer ervaren daytraders en mensen die een ‘zwakke hand’ hebben. Maar aangezien de meeste mensen geen daytrading legendes zijn, waaronder hijzelf, kun je maar beter gewoon je crypto vasthouden, hodlen, anders geef je gratis geld weg aan deze daytraders.

De term slaat direct aan:

Elux reageert: HODL!

steelboy zegt LOL!

Oldminer schrijft: Epic thread in 3.. 2.. 1…

En Oldminer kreeg gelijk.

En GameKyuubi zag dat het goed was 😉

18 december 2013: De aller eerste HODL meme is geboren

HODL werd een acronym

Het duurde niet lang of er kwam weer een moment in de volatiele markt van de cryptocurrencies dat de helden van de early adopters weer met een stalen gezicht hun cryptocurrencies weigerden te verkopen, ondanks dat zij de prijs fors zagen zakken.

Er werd daarom al snel een acronym bedacht voor HODL. Of eigenlijk een backronym: hij werd namelijk bedacht nadat het woord HODL werd gebruikt.

HODl is een afkorting voor:

Hold

On for

Dear

Life

En dat is precies het gevoel dat iedereen die in de cryptocurrency space actief is maar al te goed kent. Zeker sinds eind 2017 de prijs van Bitcoin en andere cryptovaluta zo snel gestegen zijn, zijn er veel nieuwe mensen bijgekomen die cryptocurrencies bezitten. Vaak hebben zij op het hoogste moment gekocht..

Sommigen van hen bleken de ‘weak hands’ te zijn waar de Godfather van HODLing, GameKyuubi, het over had. Maar anderen raakten zo gepassioneerd over de technologische mogelijkheden van de blockchain en cryptocurrencies, dat zij zich hebben bekeerd tot het hodlisme: als ware apostelen van GameKyuubi zullen zij nooit met verlies hun crypto’s verkopen, dromend over de dagen dat het tij keert.